Pracownicy mający bezpośredni kontakt z żywnością oraz inni pracujący na stanowiskach związanych z ciągłym kontaktem z ludźmi, powinni uzyskać określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach - orzeczenia lekarskie do celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby ( koszt pacodawcy ok. 30 zł).
Badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych przeprowadza się obowiązkowo przed podjęciem pracy lub nauki, przed ponownym podjęciem pracy lub nauki oraz każdorazowo po przebyciu zakażenia czynnikiem chorobotwórczym, wymienionym powyżej. Częstotliwość wykonywania badań w trakcie trwania zatrudnienia, określa lekarz dokonujący wpisu do książeczki badań dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Książeczki trzymamy w miejscu pracy.
poniedziałek, 24 maja 2010
Startujemy »
faq
,
SANEPID
» Kiedy kierujemy pracowników na badania do celów sanitarno-epidemiologicznych?
Kiedy kierujemy pracowników na badania do celów sanitarno-epidemiologicznych?
Podobne:
Jaki powinien być pierwszy krok osoby, która chciałaby założyć własną działalność gospodarczą w sektorze żywnościowym?Z punktu widzenia osoby zamierzającej rozpocząć działalność gospodarczą, pierwszą kwestią, którą należy rozważyć, jest określenie lokalizacji i wybran… więcej
Czy punkt gastronomiczny, który działa parę lat powinien być zawiadomiony wcześniej o przewidzianej kontroli SANEPID?Odpowiadając na pytanie dotyczące przeprowadzania kontroli i ich wcześniejszego zapowiadania zmartwię Cię i powiadamiam, iż zgodnie z art. 3 ust. 2 ro… więcej
Co należy załatwić w SANEPID w celu uruchomienia zakładu zaliczanego do branży spożywczej ?Po uprzednim wybraniu lokalu należy zgłosić się z projektem do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub do rzeczoznawcy ds. sanitarno-higieni… więcej
Na co zwraca uwagę przedstawiciel stacji sanitarnej w czasie odbioru lokalu?Podczas kontroli i przeglądu pomieszczeń inwestor powinien przedstawić szereg dokumentów m.in.: umowę najmu lokalu lub akt jego własności, KRS lub za… więcej
Kiedy kierujemy pracowników na badania do celów sanitarno-epidemiologicznych?Pracownicy mający bezpośredni kontakt z żywnością oraz inni pracujący na stanowiskach związanych z ciągłym kontaktem z ludźmi, powinni uzyskać określo… więcej
Dziękuję, że czytasz moje wpisy do końca. Zapisz się do newslettera, abyśmy byli na bieżąco.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz