Organizowanie wyprzedaży w supermarketach i hipermarketach [ chodzi o sklepy o powierzchni sprzedaży powyzej 400 metrów kwadratowych ] od 2002 r. reguluje prawo. Dopuszczalne jest zorganizowanie dwóch wyprzedaży w ciągu roku pod koniec sezonu letniego i zimowego. Mogą one trwać maksymalnie miesiąc.
Organizowanie wyprzedaży dopuszcza sie również ze względu na upływający termin przydatności towarów do spożycia lub upływającą datę minimalnej trwałości i likwidację obiektu handlowego, o ile sprzedaż taka trwa nie dłużej niż 3 miesiące od dnia podania do publicznej wiadomości informacji o likwidacji tego obiektu, a w przypadku likwidacji wszystkich obiektów handlowych przedsiębiorcy w związku z zaprzestaniem przez niego działalności handlowej - nie dłużej niż rok. Tylko wtedy wielkie sklepy mogą sprzedawać towar poniżej kosztów zakupu.
poniedziałek, 23 sierpnia 2010
Dziękuję, że czytasz moje wpisy do końca. Zapisz się do newslettera, abyśmy byli na bieżąco.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz