poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Wyprzedaż

Organizowanie wyprzedaży w supermarketach i hipermarketach [ chodzi o sklepy o powierzchni sprzedaży powyzej 400 metrów kwadratowych ] od 2002 r. reguluje prawo. Dopuszczalne jest zorganizowanie dwóch wyprzedaży w ciągu roku pod koniec sezonu letniego i zimowego. Mogą one trwać maksymalnie miesiąc.

Organizowanie wyprzedaży dopuszcza sie również ze względu na upływający termin przydatności towarów do spożycia lub upływającą datę minimalnej trwałości i likwidację obiektu handlowego, o ile sprzedaż taka trwa nie dłużej niż 3 miesiące od dnia podania do publicznej wiadomości informacji o likwidacji tego obiektu, a w przypadku likwidacji wszystkich obiektów handlowych przedsiębiorcy w związku z zaprzestaniem przez niego działalności handlowej - nie dłużej niż rok. Tylko wtedy wielkie sklepy mogą sprzedawać towar poniżej kosztów zakupu.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że czytasz moje wpisy do końca. Zapisz się do newslettera, abyśmy byli na bieżąco.